Free Premuim Templates by BIGTheme

Kuvano vino - zdravlje i zadovoljstvo

 Kuvanje vina se pripisuje još Hipokratu, po kome je takvo vino i nazvano hipokris. Ovakvo vino je smatrano za izrazito zdrav napitak, posebno zato što u prošlosti voda baš nije ispunjavala najviše sanitarne standarde.

Kuvano vino se pravi u mnogim zemljama – u Nemačkoj se zove glühwein, u Francuskoj vin chaud, u Italiji vin brulé, a u Skandnavskim zemljama je poznato pod imenom glogg.

 Vino sadrži velik udeo antioksidansa koji neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala i uzrokuju mnoge bolesti pa čak i rak. Osim vitamina C i tanina, izvanredan antioksidans u vinu je kvercetin koji je pokazao široko antikancerogeno delovanje. Za jačanje imuniteta – čaša vina na dan. 

Kuvanim vinom protiv prehlade

Još su ga naše bake koristile kao lek za prehladu, naročito vino kuvano sa nekoliko zrna bibera i klinčićima. Naravno, kao i kod svakog leka, treba dobro paziti na doziranje.Posebno je korisno i kod visoke temperature. Skuvajte casu crvenog vina s limunovom korom, dva orascica, pola centimetra stapica cimeta i kasicicom secera od trske. 

Uživanje u kuvanom vinu donosi i  zadovoljstvo i okrepljenje od hladnoće u hladnim zimskim danima…

Recepti su različiti ali je, u osnovi najčešće reč o dobro zagrejanom crvenom vinu, dodatno zaslađenom i začinjenom cimetom, karanfilićem ili oraščićima. Negde se dodaju i med, limun i čaj.

Prilikom kuvanja vina potrebno je voditi računa o nekoliko stvari kako bi napitak bio što bolji

  • najbitnije je da se ovom poslu pristupi u dobrom raspoloženju i u dobrom društvu, jer je za kuvano vino presudna pozitivna atmosfera.

  • bitan je odabir dobrog, kvalitetnog vina, koje mora da ima pun ukus, da ne bude previše oporo, a sve ostalo urade začini i šećer.

  • vino se greje skoro do tačke ključanja ali ne sme da proključa jer će izgubiti dosta od potrebnog ukusa.

izvor:vasnutricionista.com, autor: Rajko Tanasijević, nutricionista

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus