Free Premuim Templates by BIGTheme

Izuzetno važno neolitsko nalazište na Balkanu - „Blagotin“ kod Trstenika

-TRSTENIK – Zahvaljujući arheološkoj ekipi Beogradskog Univerziteta koju je predvodio dr Svetozar Nani Stanković, otkrivena je tajna izuzetno važnog neolitskog nalazišta na Balkanu nedaleko od Trstenika.

Arheološka ekipa pronašla je tokom istraživanja prvi zidani hram u istoriji čovečanstva u okviru blagotinskog naselja, na trgu prečnika 30 metara, u njegovom centru kao zasebna građevina. O ovom lokalitetu snimljene su i tri dokumentarne mini serije za program Radio televizije Srbije 1993 godine u režiji Slobodana Ž. Jovanovića.

Prema pisanim podacima koje je sačinila ekipa Arheologa i dr Stanković, Hram je zidan 6000 godina pre Hrista imao je polu zid odvojen od profanog prostora oblika presečene pečurke, gde su se nalazila četiri prestola postavljena tako da pokazuju apsolutni sever-jug. U inicijalnom delu oltara na dubini od 2,5 metara, nalazila se razbijena lobanja jelena sa rogovima postavljenim pod određenim uglom što je po prvi put pojava u istoriji čovečanstva. U unutrašnjosti oltara pojavljuje se cik-cak linija koja je usko vezana za kult. Dve skulpture boginje „Velike majke“ okrenute licem prema zapadu nađene su u južnom delu Hrama. Donji deo skulptura sa jako naglašenim gluteima, stilizovanim, skraćenim nogama, predstavlja simbol žene praroditeljice, dok gornji deo figura predstavlja stilizovanu glavu jelena, simbol muškog principa. Ove figure su ostavština neolitskog čoveka za budućnost, koja u sebi nosi kompletnu filozofiju ljudske vrste.

Pored pronađenih drugih predmeta nađeni su i modeli zrna pšenice od gline, koji su donošeni kao darovi u Hram, zatim alati, sečiva, igračke, amuleti za zaštitu od zlih duhova. Pronađeni su i darovi u obliku nakita iz Pensilvanijskih Alpi, što pokazuje da je Blagotin bio značajan religijski centar, svetilište gde se u određeno doba godine sakupljao narod celog Balkana odnosno Evrope.

Arheološka ekipa je takođe utvrdila da su se u Blagotinu pravili prvi hlebovi. Ovaj podatak pomera starost prvog hleba za 3000 godina p.n.e u gradu Uru. Naselje Blagotin imalo je sve odlike velikog grada koje se prostiralo na jeddan hektar zemlje na kojoj je bilo sagrađeno oko 100 stambenih objekata, povezanih ulicama, koje su se slivale ka trgu, prema centru Hrama. Blagotin nije imao bedema pa je zbog toga dobio naziv „Blagotin, grad dobrih ljudi“. Do sada je istraženo samo 2,5 odsto ovog nalazišta, a posle iznenadne smrti dr Svetozara Nanija Stankovića, stalo se sa arheološkim istraživanjima na lokalitetu Blagotin, obustavljene su i inovatorske ideje studentskih arheoloških kampova, dok je doktorat vrsnog pedagoga i naučnika dr Stankovića nepravedno zapostavljen i zaboravljen. Meštani ovog kraja Poljne, Velike Drenove, Stragara i okolnih mesta, veruju da će u narednom periodu nastaviti da istražuju stručnjaci-arheolozi, da bi se do kraja otkrila tajna ovog veoma značajnog istorijskog lokaliteta.

izvor:pravda.rs

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus