Free Premuim Templates by BIGTheme

Državna sahrana poslednjeg jugoslovenskog kralja

Državna sahrana kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja biće organizovana u kraljevskoj kripti Crkve svetog Đorđa na Oplencu u nedelju, 26. maja.

Sahrana će se obaviti uz najviše počasti i u prisustvu članova porodice Karađorđević, državnog vrha Srbije i Republike Srpske, patrijarha Irineja, kao i predstavnika kraljevskih porodica iz drugih država. Delegaciju Srbije predvodiće predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Posmrtni ostaci nalaze se u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde će u subotu, 25. maja, od 9 do 11 časova, biti služena sveta arhijerejska liturgija u Sabornoj crkvi, a zatim od 11 do 11.15 časova pomen.

 U 11.30 časova kolona sa posmrtnim ostacima polazi ka Crkvi svetog Đorđa na Oplencu, gde treba da stigne u 13 časova. Od 13.15 do 13.30 časova vladika šumadijski Jovan služiće pomen, dok će od 13.30 do 20 časova trajati mimohod građana.

Zvanični program državne sahrane počinje u nedelju 26. maja u 10 časova svetom sabornom arhijerejskom liturgijom u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu, koju će služiti patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.

Kralj Petar Drugi bio je najstariji sin kralja Jugoslavije Aleksandra Prvog, koji je ubijen u atentatu u Marselju 1934. godine. Petar nije nikada abdicirao, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je umro 1970. godine i sahranjen u crkvi Svetog Save u Libertvilu, u državi Ilinois. Njegovi, kao i posmrtni ostaci princa Andreja, preneseni su u Srbiju u januaru ove godine.

Posmrtni ostaci Marije Karađorđević, žene kralja Aleksandra i majke kralja Petra Drugog, dopremljeni su iz Londona 29. aprila, dok je telo poslednje jugoslovenske kraljice Aleksandre Karađorđević, supruge Petra Drugog, iz Grčke dopremljeno 9. maja.

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus