Free Premuim Templates by BIGTheme

Sajam vina ali ne po svaku cenu

Mnogi ljubitelji vina su mišljenja da svaki sajam vina podiže vinsku kulturu, ja lično se ne slažem sa tim. Mislim da ih kod nas u ovom trenutku ima previše i da razni pokušaji samo ruše već koliko toliko izgrađene stepenice koje vode ka vrhu.

Možda svako od nas koji posećujemo vinska dešavanja u određenom trenutku pomisli: „Mogu to i ja da organizujem“.

 Ja lično u tom trenutku vučem ručnu ali mnogi i pokušaju pa sa nedovršenom kopijom izađu pred javnost i pljunu i po nama koji smo do sada nebrojeno puta u zemlji i inostranstvu videli kako to treba da izgleda a i po vinarima koji uvek očekuju bar mali pomak u odnosu na nešto ustaljeno.

Evo male pomoći za one koji misle da mogu da organizuju sajam vina, odgovorite SEBI na ova pitanja pa tek onda krenite u realizaciju vaše zamisli:

1. Zbog čega vinar izlaže svoje vino na bilo kojoj manifestaciji?
2. Zbog čega bi pored svih ostalih izlagao baš kod vas?
3. Kolika je zarada vinara od jedne flaše prodatog vina i koliko je flaša potrebno da proda da bi pokrio troškove učešća na vašoj manifestaciji ( u troškove uračunajte: boravak u vašem mestu, gorivo, štand i vrednost vina koje će podeliti na degustaciji )?
4. Da li zaista mislite da vinar treba da proda vinograd da bi finansirao sve sajmove koji su aktuelni u našem regionu?

Naslov ovog teksta  govori o mom mišljenju o vinskim dešavanjima kod nas. Svega je nekoliko dešavanja koja se mogu svojom organizacijom, brojem izlagača, posećenošću i kvalitetom posetilaca izdvojiti iz mase, ostalo su bezuspešne kopije.

Na kraju imam jednu molbu za vas ljubitelje vina koji sumanuto trčite na sva dešavanja: „ NE IDITE SVUGDE“!

Vino je svoju božansku poziciju zaslužilo dobrim delom svojom originalnošću, pokušajmo i mi da budemo originalni ponovo i da izdvojimo iz ponude ono pravo a time nateramo i organizatore da budu originalni!

M.K.

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus