Free Premuim Templates by BIGTheme

Vavedenje Presvete Bogorodice, 04.12.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik Vavedenje Presvete Bogorodice, koji simbolizuje dolazak trogodišnje Marije u Јerusalimski hram i njeno zavještanje Bogu.

Marija je u skladu sa zavjetom roditelja Јoakima i Ane da će, ako dobiju porod, dijete dati u hram, dovedena u Јerusalim i uvedena u hram.

 Na vratima hrama dočekao ih je prvosveštenik Zaharija, otac Јovana Preteče, koji je Mariju uveo u hram i postavio je na prvi od dvanaest stepenika koji su vodili u najsvetiji dio nazvan Svetinja nad svetinjama. Marija se na ostale stepenike popela sama, iako je to bilo teško i odraslim ljudima.

Marija je u hramu ostala devet godina.

Pošto su joj u međuvremenu umrli roditelji, sveštenici su odlučili da je udaju za 80-godišnjeg udovca Јosifa, koji je već imao odraslu djecu.

Tako su, po predanju, zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da djevojka ostane djevica do kraja života, već je svaka morala da se uda.

Marija je živjela u Јosifovoj kući kao što je živjela u hramu tako da je ona bila prva monahinja – ona koja je život zavještala Bogu.

Vavedenje je slava manastira Hilandara i mnogih pravoslavnih porodica.

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus