Free Premuim Templates by BIGTheme

Ministar Bogosavljević Bošković: Vinogradarstvo i vinarstvo razvojna šansaMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković  je 19. septembra 2015. godine, u selu Donji Matejevac kod Niša, svečano otvorila tradicionalnu manifestaciju „Matejevačka berba 2015“, koja označava početak sezone berbe grožđa i proizvodnje domaćih vina u duhu dobre tradicije i starih običaja Matejevačkog vinogorja.

„Republika Srbija je zemlja sa razvijenom vinskom  kulturom i dugom tradicijom. Vinogradarstvo predstavlja važnu granu agoindustrije a vino je značajan proizvod za razvoj turizma, odnosno za posetu vinskim krajevima, a i samo uzgajanje vinove loze je naša velika razvojna šansa.“ rekla je ministar Bogosavljević Bošković. Ona je posebno istakla da se značaj današnje manifestacije  ogleda u promociji vinogradarstav i vinarstva, međunarodnoj saradnji i uspostavljanju novih kontakata, prilici za sticanje novih klijenata i kupaca i očuvanju tradicije porodičnih vinarija i podruma.

Ministar Bogosavljević Bošković je podsetila da se kroz mere podrške Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za podizanje novih modernih zasada vinograda stvara dobra osnova za obnovu i razvoj vinogradarstva, što je dobra osnova za ruralni razvoj, promociju lokalne hrane, kulturnih vrednosti i tradicije.

„Kroz podršku podizanja vinograda, matičnih zasada vinove loze, sertifikaciju i selekciju, podršku opremanja vinarija, unapređenje kvaliteta vina, promovisanje oznaka geografskog porekla, kupovinu nove opreme i mehanizacije pruža se dobra prilika za brži razvoj ove oblasti. Moderna proizvodnja i tehnologija, obnavljanje zasada i sve veći broj mladih u vinogradastvu poboljšavaju položaj porodica koje se bave poljoprivredom i doprinose da mladi ostaju na svojim imanjima što je uslov za stabilan razvoj poljoprivrede i sela.“ zaključila je Bogosavljević Bošković.

Nakon otvaranja manifestacije ministar je posetila domaćinstvo porodice Stefanović koje se bavi voćarskom proizvodnjom.

Manifestaciji „Matejevačka berba 2015“ prisustvovali su gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić i predsednici lokalne samouprave.

 

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus