Free Premuim Templates by BIGTheme

Polivanje useva na pragu zime

Zemljoradnici u Beloj Vodi kod Kruševca odlučili su da više ne čekaju kišu i sami zalivaju svoje useve. Setva pšenice u Rasinskom okrugu završena je tek sredinom novembra i usevi su, zbog nedostatka vlage, u veoma lošem stanju.

Na najplodnijim njivama u Beloj Vodi kod Kruševca neuobičajena slika za ovo doba godine. Pošto obilnijih padavina nije bilo mesecima, zemljoradnici su odlučili da svoje oranice sami zalivaju kako im ne bi propao sav trud.

Polivanje njiva 3.JPG

Polivaju se poorane njive, naizgled, pripremljene za setvu, iako je ona završena u optimalnom roku, 15. oktobra. Pšenica bi trebala da je u fazi bokorenja, ali zbog suše zrna nisu ni proklijala.

 

Da dva i po hektara zaseje pšenicom Miroljub Milojević, poljoprivrednik iz sela Bele Vode, pored svog rada uložio je i oko 120.000 dinara.

Polivanje njiva 1.JPG

Iako stručnjaci smatraju da više ništa ne zavisi od poljoprivrednika i da se ništa ne može učiniti do proleća, odlučio je da uz dodatni trošak angažuje radnike i učini nešto što pre nikada radio - da na pragu zime zalije svoje oranice.

"Poorao sam njivu još u junu, a od tad nije bilo kiše i sad radim ono što za svojih 65 godina nisam radio. Moram da zalivam, jer je niklo svega 20 do 30 odsto. Da li ću ovim nešto uspeti, a nadam se da hoću, veliki je znak pitanja", kaže Miroljub.

Suša je već učinila svoje, kažu stručnjaci. Radojka Nikolić, agronom iz Savetodavne stručne službe u Kruševcu, koja kaže da je sve kasnilo:

"Zbog izuzetne suše, najpre, nije kvalitetno obrađena zemlja, zatim se čekala kiša za setvu, pa se zakasnilo, i na kraju nema dovoljno vlage za klijanje i nicanje biljke. Sve to će se odraziti i na prinose".

Miroljub, kao i nekoliko meštana Bele Vode nadaju se da nisu pogrešili, da će se njihov rizik isplatiti i da će na leto imati šta da požanju.

Polivanje njiva 2.JPG

Od ove setve, ukoliko oni ne budu imali koristi, u šali kažu, imaće sigurno poljski miševi koji su, zahvaljujući dugom sušnom periodu, bez po muke pokupili kvalitetno seme i stvorili neplanirano velike zalihe za zimu.

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus