Free Premuim Templates by BIGTheme

Sudski veštak okrivljen da je pisao "opravdanja" za narko-dilere

KRUŠEVAC - Specijalista neuropsihijatrije i jedini sudski veštak u Kruševcu za procenu zavisnosti narkomana, doktor Miroslav Simić (54) uhapšen je u petak nakon što je policija u njegovoj kući pronašla 9.980 tableta i 135 ampula lekova koji su na spisku opojnih droga, ali i 27 sudskih spisa za veštačenje, blanko izveštaje lekara, recepte i pečate, kojima je lažno overavao lečenje narkomana i dilera i tako im omogućavao blažu kaznu na sudu.

U “ordinaciji” doktora Simića, iza zamaskiranih vrata, nađena je polica sa 253 kutije lekova

Policiju su na trag doktoru Simiću doveli pacijenti, narkomani, koji su hapšeni zbog posedovanja i prodaje droge.

 


- Na sudskim postupcima doktor Simić je kao veštak ocenjivao stepen zavisnosti uhapšenih narkomana, ali je i kao neuropsihijatar Zdravstvenog centra Kruševca bio zadužen za njihovo lečenje. Prva informacija koja je ukazivala na sumnjive radnje dobijena je od pacijenata koji su na neuropsihijatrijske tretmane odlazili kod doktora Simića kući, u popodnevnim satima, i dobijali izveštaje, recepte i lekove iako on nema, niti je ikada imao registrovanu privatnu ordinaciju - kaže za “Blic” izvor upoznat sa istragom.

Doktor Simić lekarsku praksu je započeo 1983. kao doktor opšte prakse, a deset godina kasnije je specijalizirao neuropsihijatriju, i od tada je u sudskim postupcima i angažovan kao veštak, čije su procene i izveštaji ključni dokazi u donošenju presude.

Ključni izveštaj
Jedan od pacijenata doktora Miroslava Simića bio je i diler, koji je početkom godine u Kruševcu uhapšen zbog prodaje droge i osuđen na pet i po godina zatvora. U “ordinaciji” doktora Simića sada je nađen izveštaj po kome je taj pacijent “lečen” od heroinske zavisnosti i da količina droge koju je policija pronašla kod njega odgovara njegovim ličnim potrebama. Upravo taj izveštaj koji “dokazuje” da droga nije bila za prodaju već za lično korišćenje doveo je do odluke o ponavljanju postupka.


Posle nekoliko meseci istrage, inspektori kruševačke policije u petak u 19 sati upali su u kuću doktora Simića u Ulici Vece Korčagina u centru grada. U kući, u kojoj je nelegalno obavljao preglede, doktor Simić je živeo sa majkom i dvojicom sinova.


- U “ordinaciji” doktora Simića, iza zamaskiranih vrata, nađena je polica na kojoj su bile poređane 253 kutije lekova. Ukupno je prebrojano 9.980 tableta i 137 ampula, koje se zloupotrebom tretiraju kao opojne droge. To su uglavnom „bensedini“, „lorazepami“ i ostali psihoaktivni lekovi, od kojih se većina dobija isključivo na recept, odnosno po odluci lekara specijalista - kaže izvor “Blica”.
 

Prebrojano 9.980 tableta i 137 ampula

On navodi da su u “ordinaciji” nađeni i izveštaji lekara specijalista, na kojima treba da stoji pečat Zdravstvenog centra Kruševac, a koje je doktor Simić lažno overavao svojim ličnim pečatom, i to ne delom na kome se ocrtava njegovo ime, već samo “Kruševac”.


- Te izveštaje doktor Simić je davao pacijentima, narkomanima, dilerima koji su ih posle koristili na sudu, i to uvek kao olakšavajuću okolnost za sebe. Izveštaji su uglavnom “dokazivali” da količina droge koju je policija našla kod osumnjičenih dilera nije bila za prodaju već za ličnu upotrebu - kaže naš izvor.


Pretres u kući doktora Simića trajao je dva sata, nakon čega je on odveden u stanicu policije gde mu je određeno zadržavanje od 48 sati, a juče je izveden na saslušanje pred istražnog sudiju.


- Doktor Simić je u policiji saslušan u prisustvu advokata. Tvrdio je da je lekove, koji su nađeni u njegovoj kući, dobijao od pacijenata kojima nije odgovarala terapija, ili od onih kojima su medikamenti ostali od preminulih rođaka. Neke lekove, kako tvrdi, dobijao je iz inostranstva, od prijatelja. Priznao je da je preglede obavljao kod kuće, ali uz opravdanje da je samo pomagao ljudima, da nikome nije naplaćivao tretmane, već da su poneki sami ostavljali novac - kaže naš izvor.


Policija je protiv doktora Simića podnela tri krivične prijave, zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, zbog neovlašćenog obavljanja delatnosti i zbog posebnih oblika falsifikovanja.

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus