Free Premuim Templates by BIGTheme

Aleksandrovac: Velika neolitska zbirka uskoro pred očima javnosti

Kustosi Zavičajnog muzeja u Aleksandrovcu dovršavaju pripreme za novi veliki projekat. Predstaviće se blago Župe, a jedna od najvrednijih biće Arheološka zbirka sa praistorijskim figurinama

 Posle tri godine rada, Zavičajni muzej Župa u Aleksandrovcu svečano će na Dan Svetog Save predstaviti novu postavku. Na oko 400 kvadrata čuva se oko 4.000 dragocenih predmeta.

Jedna od najvrednijih je Arheološka zbirka koja svedoči da je ovaj kraj među najstarijima u Srbiji. Otuda u novoj postavci zauzima ključno mesto.

Ministarstvo kulture i lokalna samouprava uložila su više od tri miliona dinara u obimno sređivanje muzejske građe i rekonstrukciju kompletne zgrade nekadašnje "Kuće popa Marka", koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

- Kompletnu praistoriju posetioci će moći da vide na savremeniji način. Osmislili smo predstavu sa neolitskom kućom, dvorištem i predmetima iz tog doba - kaže za "Novosti" Ivan Brborić, direktor muzeja.

- Najznačajniji deo postavke su praistorijske figurine sa lokaliteta Vitkovačko polje, među kojima je najupečatljivija "Lejdi of Aleksandrovac" sa 35 centimetara visine, najreprezentativnija "ženska sfinga", koja pripada vinčanskoj kulturi (4. 500 - 3. 200 god. p. n. e.).

Pored "Lejdi" i tri srodne figurine od terakote (pečene zemlje), "Venus de Župa", "Madam de Vitkovo" i "Madam de Venčac" sa istog lokaliteta, na svega tri kilometra od Alaksandrovca naći će se u novoj postavci, koju je na prestižnim izložbama viđena u Engleskoj, Danskoj, Francuskoj, Japanu. Ovi simboli plodnosti svedočanstvo su prvih poljoprivrednika iz mlađeg neolita.

Aleksandrovački kustosi dovršavaju sređivanje istorijske zbirke (trenutno se radi istorija 19. veka), koja će uz etnografsku (izbor iz 600 eksponata sa župskih vinograda) i zbirku iz 20. i 21. veka činiti jedinstvenu postavku. Naš sagovornik napominje da će konačna verzija izložbe imati oko 1.000 eksponata. U prethodne tri godine radilo se na renoviranju kancelarija, uvođenju grejanja, sređivanju depoa. Muzej je dobio novo osvetljenje, fasadu, depoe, video nadzor, odgovarajuću zaštitu i konzervatorsku radionicu.

- U okviru nove postavke predstavićemo srednjovekovne manastire, materijal sa grada Koznika, a uradili smo i novu maketu od kamena manastira Drenče - ističe Brborić.

NASLEĐE

ZAVIČAJNI Muzej ima i bogatu fototeku sa oko 6.000 fotografija i negativa i biblioteku sa blizu 1.500 knjiga.

SARADNjA SA SANU
Zavičajni muzej Župe zvanično je otvoren 27. januara 1991. godine zahvaljujući družini đaka "Kolegiuma historikuma Župa" pri aleksandrovačkoj gimnaziji. Svake godine se u organizaciji muzeja održi na desetine izložbi, koncerata, književnih večeri, manifestacija "Koznik - grad vitezova". Već tri godine se pod okriljem muzeja odvija projekat "Istraživanje nematerijalne kulturne baštine Župe" u saradnji sa Etnografskim institutom SANU.

izvor i foto:novosti.rs, S.Babović

 

 

 

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus