Free Premuim Templates by BIGTheme

Vino pospešuje razvoj turizma

Data/Images/vino2014_3494_m.jpgOd 27. februara do 2. marta na Beogradskom sajmu peti put se organizuje Međunarodni sajam vina. Kao i svake godine, BEOWINE se održava istovremeno sa još tri manifestacije – Sajmom turizma, Sajmom hotelsko-ugostiteljske opreme i Sajmom suvenira.

Suorganizatori Sajma vina su Udruženje vinara i vinogradara Srbije - VIVIS i Privredno društvo „Srpsko vino“.

Pored najpoznatijih evropskih vinara, vinarija i distributera iz svih krajeva sveta, na ovoj manifestaciji predstaviće se i proizvođači vinarske opreme. U hali 2b okupiće se 140 izlagača iz 13 zemalja sa bogatom tradicijom u proizvodnji vina. Pored Srbije, učesnici su i proizvođači vina i opreme iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BIH, Crne Gore, Portugala, Švedske, Bugarske, Austrije, Grčke, Italije i Francuske.

Nikola Andrić, šef projekta, najavio je Sajam vina kao manifestaciju za poslovne posetioce ali i vinofile:

– Sajam vina je prava prilika da zainteresovani posetioci saznaju sve novine iz ove oblasti. Proizvodnja vina spada u oblast koju treba promovisati, jer je vinarstvo ključni segment gastronomske ponude jedne zemlje, a gastronomija je veoma značajna za turističku privredu.

O značaju vinskog turizma, koji postaje sve prepoznatljiviji, kao i o vinu koje je značajan turistički proizvod, govorila je Renata Pindžo iz Sektora za turizam u Ministarstvu privrede:

BEOWINE CHALLENGE CUP

Na ovogodišnjem Sajmu vina biće priređen BEOWINE CHALLENGE CUP, tradicionalno takmičenje na kome se biraju najbolja vina u osam kategorija. Pored tri nagrade - Veliki zlatni BWF, Zlatni BWF i Srebrni BWF, biće dodeljeno i pet priznanja – za najbolje belo, roze, crveno, penušavo i specijalno vino. Vina će ocenjivati internacionalni žiri.

– Poslednjih godina kod nas je dosta ulagano u proizvodnju vina, a posebno je značajna izrada mape na kojoj su obeleženi vinski putevi, oaze i 120 različitih vinskih objekata. Broj stranih turista je u stalnom porastu i u vinskom turizmu je šansa za dodatno unapređenje ove oblasti. Statistički podaci pokazuju da i dalje ima dovoljno tržišnog prostora za autentična srpska vina, jer je godišnja potrošnja ovog napitka po stanovniku u Srbiji između tri i četiri litra, u Hrvatskoj je 20 litara, dok je u Sloveniji potrošnja dvostruko veća u odnosu na Hrvatsku.

U ime Udruženja vinara i vinogradara Srbije – VIVIS Gvozden Radenković je rekao da ljubav i tradiciju dugu gotovo dva milenijuma imamo, ali da nas i dalje čeka podizanje višegodišnjih zasada i jačanje vinskog turizma. On je podsetio da su naša vina skupa, ali da to ima veze sa različitim tipovima i uslovima proizvodnje. Treba forsirati prodaju domaćih vina od domaćih sorti, a dve autentične i najpoznatije su „prokupac“ kod crnih vina i „tamjanika“ kod belih. Radenković je podržao i inicijativu da se i u ugostiteljskim objektima poveća ponuda domaćih vina, kao što bi trebalo više da se priča i o geografskom poreklu.

– Misija „Srpskog vina“ je da se srpsko vino postavi na mesto na kome je nekada bilo, jer je 1957. godine pod vinogradima bilo 137 hiljada hektara, a sada je samo 20 hiljada, mada nam EU pripisuje čitavih 35 hiljada hektara, rekao je Velibor Pešić, predsednik Privrednog udruženja „Srpsko vino“. -Naš najveći problem u ovoj oblasti su nedovoljne količine koje proizvodimo, a ne kvalitet i cena. Od prošle godine ovom sajmu su se priključili i proizvođači rakije, po kojoj smo poznatiji, a naš cilj je da ovo postane manifestacija „i vino i rakija“.
izvor:sajam.co.rs

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus