Free Premuim Templates by BIGTheme

Ko je VINOVNIK i čime se bavi?

U našoj zemlji postoje stotine manje ili više ozbiljnih proizvođača vina.

Jednostavnom matematičkom operacijom koja se zove množenje, u ovom slučaju sa recimo pet, dobijamo sasvim pristojan broj etiketa koje se nalaze na tržištu. Sve je to ipak nekako novo, pa nesnalaženje zaista može da se prihvati kao argument za nedovoljno predstavljanje proizvođača i njihovih dela.

Opširnije: Ko je VINOVNIK i čime se bavi?

Vinova loza – lekovita od lista do ploda

grozdje

Mnogi ne znaju dovoljno o lekovitom dejstvu grožđa, proizvoda grožđa i vinove loze. Grožđe se uzima kao lek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga.

Pomisao na jesen mnoge asocira na berbu grožđa, dobro vino i sokove od ovog zrnastog voća. Svi znaju da je plod vinove loze veoma sočna, slatka i pomalo kiselkasta tamna i bela bobica. Ali, mnogi ne znaju dovoljno o lekovitom dejstvu grožđa, proizvoda grožđa i vinove loze.

Opširnije: Vinova loza – lekovita od lista do ploda

VINO I KULTURA

Gotovo da možemo reći da su vino i vinogradarstvo stari koliko i čovek. Loza je "drvo života", "božansko drvo" ili "rajsko drvo života". Grožđe je plemić među plodovima. Vino se smatra najplemenitijim pićem koje čovek koristi. Vino je “božanska kapljca”, “piće bogova”, "piće nad pićima", "nektar božanski", "gospodsko piće", odnosno “napitak božanskog porekla”. Ljubitelji vina su enofili ili vinoljupci. Verovanje da vino poseduje moć da uzvisi čoveka, mamilo je filozofe, pesnike i ratnike.

Opširnije: VINO I KULTURA

BERBA STONOG GROŽĐA

Berba grožđa predstavlja ne manje važnu agrotehničku meru pa joj treba prići na kvalitetan i stručan način. Datum početka berbe u velikoj meri zavisi od agroekoloških uslova, u najvećem delu od klimatskih prilika tokom vegetacije. Kišovito proleće i velike temperaturne oscilacije u periodu vegetacije i odvijanja fenofaza, utiču na kasnije sazrevanje grožđa.

Opširnije: BERBA STONOG GROŽĐA

Sir i vino, dva rođena brata!

Sir i vino, dva rođena brata!

Neki pak tvrde da su skloniji poređenju brata i sestrice, treći vole priču o bazi i nadgradnji. U familiji ili na gradilištu, sir bez vina ne ide!

Da ne bi ostali na svetski priznatoj devizi Tokaj + "buđavac" = raj, upoznajte se sa sledećim predlozima na listi sir&vino.
Naravno, ukoliko vas mrzi da ovaj spisak pamtite ili nosite sa sobom u restoran, za početak možete biti logični: sir i vino iz iste postojbine, još bolje rodnog kraja, verovatno će ići ruku pod ruku.

Opširnije: Sir i vino, dva rođena brata!

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus