Free Premuim Templates by BIGTheme

Sveti Trifun - 14. februar

U Srbiji je 14. februara praznik u slavu vina i vinove loze koji proslavljaju vinari, vinogradari i vlasnici kafana i restorana širom Srbije. Proslava Dana Svetog Trifuna je poprimila oblik pravih vinskih svečanosti. 

Sveti Trifun je rođen u selu Kampsadi u Frigiji (današnjoj Turskoj) u 3. veku nove ere. Još kao dete, izdržavao je porodicu čuvajući guske bogatih meštana.

Takođe je imao dar da leči bolesti ljudi i stoke i izgoni zle duhove.

U narodu se Sveti Trifun smatra zaštitnikom vina i vinograda, te se obično i na pravoslavnim ikonama prikazuje sa lozom i kosirom u rukama.

 Postoje sačuvani pisani zapisi iz XVI veka u kojima se Sveti Trifun pominje kao zaštitnik vinograda i polja, što svedoči o duboko ukorenjenom poštovanju kulta ovog svetitelja među Srbima.

Dan Svetog Trifuna se u Srbiji proslavlja kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, žita i vina. Naši vinogradari toga dana odlaze u svoje vinograde, orezuju po koju lozu i zaliju po koji čokot vinom, jer se smatra da će tako simbolično povratiti vinogradu snagu i probuditi životne sokove u biljci nakon dugog zimskog mirovanja. U vinograd se odlazi pre izlaska sunca. U nekim krajevima se u vinogradu postavi i bogata trpeza, pa se i slučajni prolaznici pozovu da zajedno nazdrave čašom vina za blagorodnu godinu.

Postoji ogroman broj narodnih običaja i verovanja vezanih za ovaj dan, od kojih mnogi vuku svoje korene iz paganskih vremena pre primanja hrišćanstva.
Veruje se da Sveti Trifun na ovaj dan pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počinje da se topi, a zima najavljuje svoj kraj.
A ako na Dan Svetog Trifuna pada kiša ili sneg, onda će godina biti rodna.
S druge stane, ako taj dan bude vedar, to je siguran znak da će godina biti sušna.
U timočkom kraju (istočna Srbija), poželjno je da trudnica uđe u vinograd tog dana i oreže po jedan čokot, što će simbolično doprineti da grožđe dobro rodi i da vino bude kvalitetno.

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus