Obaveštenje
  • Lack of access rights - File 'http:/www.rtk.rs/wp-content/uploads/2015/08/VINAR-720x440.jpg'
  • Lack of access rights - File 'http:/www.rtk.rs/wp-content/uploads/2015/08/VINAR-720x440.jpg'

 

Free Premuim Templates by BIGTheme

Kosta Botunjac pokušava da od zaborava otme staru autohtonu sortu grožđa

Aleksandrovačka Župa na daleko je poznata po vinu i vinogradarstvu. Pored svetskih u ovom blagorodnom kraju gaje se i autohtone sorte vinove loze. Čuvene su sorte Tamnjanika i Prokupac, a od nedavno jedan vinar iz ovog kraja pokušava da vrati zaboravljenu i gotovo istrebljenu sortu loze.

Porodica Botunjac generacijama unazad na osunčanim župskim brežuljcima gaji vinovu lozu. Od davnina u njihovim vinogradima brižljivo su se negovale razne sorte grožđa. Uprkos dobrim i kvalitetnim prinosima sorti koje ima u svojim vinogradima čuveni župski vinar Kosta Botunjac pokušava da od zaborava otme staru autohtonu sortu grožđa koja se zove po sasvim drugom voću. Reč je o Jagodi.

Nedavno je na izložbi vina u Ženevi Botunjac svetskoj javnosti predstavio vino napravljeno od sorte Jagoda.

Rezultati DNK analize se očekuju u septembru, a Botunjac se nada da će se svet uveriti u kvalitet ove sorte koja gotovo da je nestala iz Župskih vinograda.

Botunjac procenjuje da je Jagoda u Župi od samog početka vinogradarstva u ovom kraju. Pre naziva Jagoda, ova vinova loza zvala se Ranka, jer stiže rano, i Tamnjanika jagodarka, zbog bujnog mirisa, za koji Botunjac kaže da je čaroban. On ističe da miris prati i fantastičan ukus te da kompatibilnost ova dva važna elementa obezbeđuju vrhunsko uživanje u svakom gutljaju vina napravljenog od sorte Jagoda.izvor:rtk.rs

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus