Free Premuim Templates by BIGTheme

Izložba "Župske poljane..." u Beogradu do 31. jula

 

U Muzeju Jovana Cvijića, u Beogradu, otvorena je izložba „Župske poljane, blago koje nestaje“, u organizaciji Zavičajnog muzeja Župe i Muzeja vinarstva i vinogradarstva iz Aleksandrovca, autora Zorana Blagojevića Žeke i Ivana Brborića. Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i opštine Aleksandrovac.

U prisustvu velikog broja Župljana, prijatelja i uglednih zvanica, predstavnika lokalne samouprave i poslanika u Skupštini Srbije, kao i župskih vitezova vina, direktorka Muzeja grada Beograda, Jelena Medaković, izrazila je zadovoljstvo što je dom akademika, Jovana Cvijića, domaćin jedne izložbe kojom želi da se skrene pažnja javnosti na kulturno nasleđe koje je specifično za župsko podneblje.

Župske poljane su biseri srpskog narodnog graditeljstva, o čijem istorijatu je besedio Ivan Brborić, jedan od autora izložbe.

Poljane predstavljaju kulturno blago ne samo našeg kraja već i zemlje Srbije, a borba za njihovo očuvanje ne treba da se zasniva samo na entuzijazmu pojedinaca, već i šire, ali uz istrajno angažovanje poslenika kulture i van okvira lokalne zajednice. U tome jednu od vodećih uloga treba da daju baš Župljani, rekao je između ostalog, novinar i publicista i kako voli da kaže, Župljanin, Peca Popović.

Izložbu je otvorila narodna poslanica u Skupštini Srbije, Jelena Vujuć Obradović, koja je ukazala na veliki značaj i potrebu da se skrene pažnja javnosti na ovo istorijsko nasleđe koje čuva tradicionalno obeležje našeg kraja.

Izložba "Župske poljane, blago koje nestaje", u kući Jovana Cvijića u Beoradu, biće otvorena za posetioce do 31. jula 2019. godine.
izvor i foto:Informativna služba DK Aleksandrovac

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus