Free Premuim Templates by BIGTheme

Muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu čuvar baštine vinogradara i vinara

Muzej vinarstva i vinogradarstva ( Aleksandrovac) čuva vinogradarsku i vinarsku baštinu Župe i Srbije. 


Kada dolazite u Župu, u Aleksandrovac, uvek možete saznati dosta toga o istoriji i tradiciji spravljanja dobrih i kvalitetnih vina. U Muzeju vinarstva i vinogradarstva možete videti razne sprave, pribor i alat koji se nekad tradicionalno koristio za spravljanje vina.

Na ulazu u muzej dočekaće vas velika mapa vinorodne Župe a kroz hodnike na fotografijama možete se upoznati sa istorijom i izgledom Župskih poljana.
Tu su i tematske prostorije:
- "Župska trpeza"
- "Poljanski dvor"
- "Vrionica"
- "Majstorska soba"

U muzeju možete videti i upoznati se sa istorijom i bogatstvom blagorodne i vinorodne Župe. Saznaćete da se vinova loza u Župi gaji još od doba Rimljana. U pisanim dokumentima prvi put se pominje još u Studeničkoj povelji 1196. godine u kojoj se navodi da je župan Stefan Nemanja manastiru Studenica darovao vinogradarska sela u Župi.
Francuski konzul Deko prilikom posete Župi davne 1904. godine rekao je za Župu da je evropska Šampanja jer ga je neodoljivo podsećala na predeo u Francuskoj.


Ima dosta toga da se vidi i sazna u Muzeju vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu i zato kad dolazite u posetu Župi nemojte da propustite da svratite. 

Radno vreme muzeja je svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova, vikendom i praznicima po potrebi i dogovoru, a tokom Župske berbe muzej je otvoren od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati.

Informacije o poseti muzeju na tel: +381 65 98 98 803

Fotografije muzeja OVDE

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus