Free Premuim Templates by BIGTheme

Vitkovo

Ocena korisnika:   / 7
NajlošijeNajbolje 

Selo je dobilo ime po vojvodi Vitku, koji je bio diplomata na dvoru Stefana Lazarevića.

Vitko je, kaže legenda, u Župu došao da bi upravljao metohom, koji je dobio od manastira Studenica. To je bilo, veruje se, oko 1402. godine.

Pošto se Vitku svideo položaj današnjeg sela, rešio je da ovde sebi podigne mali dvorac, a onda se oko dvora počelo formirati naselje za Vitkovu poslugu, zatim za radnike koji će obrađivati imanja, a posebno vinograde.

Kada su se stekli uslovi za davanje imena selu, onda su u znak zahvalnosti za osnivača, po vojvodi Vitku i selu nadenului ime Vitkovo.

Najstarijom familijom smatraju se Đorđevići. Ovde su došla tri brata iz doline Morače, u Cnoj Gori. Pošto su se bojali da ih Turci ne pronađu i da ne bi sva trojica izginuli, dogovorili su se da se rasele.

Tako je Đorđe ostao u Vitkovu (predak današnje familije Đorđević), Raka je otišao u Velju Glavu (predak današnje familije Rakićević), dok je treći bra Milić otišao u Levač, u današnje selo Kaldura (predak familije Milić).

Inače, Đorđe, Raka i Milić prilikom dolaska u Župu prezivali se Janković. Bekrijći (od familije Bekrić) došli su iz bruskog kraja - Milentija i Budilovina, Čevrljakovići su stigli iz Bobota, a Pribakovići iz Rokca...

Za Đorđeviće još kažu da su bili najuticajniji i najpoštovaniji u selu.

Tako je, na primer, Radomir Đorđević, bez prekida, dvadeset godina je bio predsednik opštine (1909. -1930.); Dušan Đorđević je bio kmet i zastupnik predsedniks; Atnasije Đorđević bio je kmet a kasnije ga je zamenio sin Dušan; Miloš Đorđević je bio osnivač zadruge...

Nekada je Vitkovo imalo poznatu kafanu „Mali jelak“, u kojoj se nalazila poznata slika – „Suđenje u Vitkovu, za krađu u selu“.

Kafana je po svojoj arhitekturi bila najmonumentalnija u ovom kraju. Pomenuta slika rađena je sredinom XIX veka i o njoj se dosta pisalo po Evropi. Feliks Kainc („Srbija, zemlja, stanovništvo“, knjiga druga, Beograd, str. 80-81) opisivao je sliku dok je boravio u kući kapetana Ilije Antonijevića.

U Ilijnoj kući video je sprave za mučenje, bez kojih nijedna kapetanija nije bila.

„Tu su, istakao je Kainc, i scene suđenja pod vedrim nebom, prema skici MILOŠEVOG SUĐENJA U VITKOVU, koje sam svojim očima gledao“.

Knez Mihajlo je dolaaskom na vlast zaustavio nasilje kapetana Ilije.

Legendu kazivao Dr. Milan Đorđević, iz Kruševca, rođen u Vitkovu.

 

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus