Free Premuim Templates by BIGTheme

Vranštica

Ocena korisnika:   / 1
NajlošijeNajbolje 

Postoje dva dela sela – Velika i Mala Vranštica, ali im je zajedničko ime Vranštica.

U ataru ovog sela nalazi se mesto koje je od davnina poznato po imenu „Vranjica“. A iznad sela nalazi se „Vranja stena“. Na „Vranjoj steni“ navek su se pilile vrane i po njihovom izletanju iz gnezda, kada se obuku, te to „Vranjica“ im je služilo kao poligon za uvežbavanje letenja i daljeg osamostaljivanja. Bilo je godina, pričali su najstariji meštani, da su vrane u tolikom broju sletale na ovaj prostor i svojom vraninom (crninom) prekrivale potes „Vranjce“.

Inače, Vranštica je sve do 1850. godine bila zaseok sela Ploče. Pa se tek onda proglasilo za selo. Naravno, da bi bili proglašeni selom morali su da daju i ime. Legenda veruje da je ime dobijeno od tri reči: vrane, „Vranja stena“, „Vranjica“. Tako je nastalo ime Vranštica.

Interesantno je istaći kretanje broja domaćinstava Vranštice u jednom dužem periodu. Na primer, godine 1872. kada je pločka opština pripadala Jošanjičkom srezu, Vranštica je imala 38 poreskih glava da bi se 1925. godine broj domaćinstava sveo na 17. Prema popisu iz 1991. godine ovo selo je imalo 88 domova.

Legendu kazivali: Dušan Stajkovac, penzioner iz Pleša, Mirčeta Đukić, zemljoradnik iz Vranštice i profesor Dragiša Novaković, iz Kruševca, nekada učitelj u ovom kraju.

 NAZAD NA LEGENDE O ŽUPI

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus