Free Premuim Templates by BIGTheme

Garevina

Ocena korisnika:   / 5
NajlošijeNajbolje 

Posle pada Novoga brda na Kosovu, gde su bili rudnici u kojima su radili rudari Sasi, pred najezdom Turaka prema unutrašnjosti Srbije, ovi rudari su morali da beže, pa su se najpre naselili u okolini Kruševca i osnovali selo Gari. Ovo selo ime je dobilo po tome što su rudari bili garavi – crni. Još je ove rudare narod zvao ugrima.

 Bojeći se Turaka i njihovog skorog dolaska da unište dvor kneza Lazara u Kruševcu, jedna grupa rudara krenula je za bolјim i sigurnijim mestom. Tako su došli na teren današnje Garevine. Kada su ovde formirali selo po garavim lјudima, koje su zvali i garevcima, selu je nadenuto ime – Garevina.

Po drugom kazivanju, posle boja na Kosovu, Turci su posebno tragali za mestom gde je rođen Miloš Obilić, kome su zbog ubistva cara Murata hteli da unište svaku lozu. A kada su stigli u Župu, neko je prokazao da je to selo Zleginje, a onda je neka baba rekla da to nije Zleginje nego gde je bila Garevina, gde se nalazilo i veliko jezero. 

Turci su ubrzo stigli na mesto gde je danas Garevina i celo selo su u potpunosti spalili. Kada je selo kasnije obnovlјeno, legenda kazuje da je po velikom garežu koji je palјevina ostavila selu dato ime Garvina. Kada je selo spalјeno, legenda kaže da je jezero jednostavno nestalo, a uspomena na isto ostala je što se i danas jedan potes između Garevine i Štitara naziva jezero.

O Garevini će još biti reči u legendama o Milošu Obiliću. 

Legendu o Garevini kazivao Lazar Marjanović, učitelј u penziji iz Trnavaca.

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus