Free Premuim Templates by BIGTheme

Bzenica

Ocena korisnika:   / 4
NajlošijeNajbolje 

Između Goča, Željina i Kopaonika, u pravom božanskom gnezdu, smestilo se selo Bzenica.

Osnivačem sela računa se neki Luka, predak familije Luković, koji je ovde došao iz okoline Cetinja.Ovde ga je muka dovela, pošto je morao da beži posle ubistva turskog bega.

Odmah po dolasku Luka je morao da promeni slavu kako ga Turci ne bi pronašli. Do dolaska ovde Lukini su slavili Markov dan i Svetoga Iliju, dok su ovde za slavu uzeli Svetoga Luku i Svetoga Nikolu, dok Markov i Ilijin dan samo prekađuju.

Za Lukom je došao neki Bogdan iz Rogozne, koji je predak familije Bogdanović. Crnoglavci su takođe došli iz Crne Gore, iz mesta Crna Glava, pa se jedan od braće naselio kod Jošanjičke banje i to je selo zadržalo ime po prvom doseljeniku iz Crne Glave – Crna Glava.

Bzeničani su želeli da imaju svoje vinograde, pa su blagovremeno kupovali zemlju i podizali vinograde u Župi. Poznati su njihovi podrumi u „Drenča poljani“, a neki su vremenom ove podrume i kuće iskoristili i ovde se zauvek preselili.

Bzenica je dobila ime na malo neobičan način. Naime, prvi doseljenici su se isključivo bavili stočarstvom, jer ovde poljopriveda nije ni mogla da se razvija. Među stokom su najbolje napredovale koze. Stočari su od kozje dlake pravili razne upotrebne predmete za pokućanstvo – naglavci za noge (u njima se moglo ići), zatim torbice, ogrtače za nevreme... Predmeti od kozje dlake su večni, jer je ova dlaka skoro neuništiva. I tada su imali običaj da kažu naglavce:

- Pre ćeš da bzeneš-zeneš (umreš) nego što ćeš ove naglavce da iscepaš.

Tako su predmeti od kozje dlake nazivani bzenice. Kada su se stekli uslovi za davanje imena selu neko je predložio da se od predmeta – bzenice i bzeneš, zeneš, dobije ime Bzenica.

Legendu ispričali: Radenko Luković i Žarko Bogdanović, iz Bzenice.

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus