Free Premuim Templates by BIGTheme

Bobote

Ocena korisnika:   / 8
NajlošijeNajbolje 

Nekada su se od Zapadne Morave, pa preko Župe i Rasine, Toplice i dalje protezale neprohodne šume, bez nekog organizovanog naselja, dok su retko nalazila mala naselja sa kolibama.

Na terenu današnjeg Bobota, za vreme Turaka, operisala je četa Milenka hajduka, koja je brojala oko 150 ljudi, što je bila prava retkost u ovom kraju. U Milenkovoj četi nalazio se i jedan hajduk koji je pri izgovaranju reči teško mucao. Ali, on je bio neobično odan i veran, tako da ga je harambaša uzeo za ličnog pratioca Naravno, ovaj mu je nosio i torbu sa značajnim dokumentima. A takav pratilac morao je ujedno biti i hrabar, poverljiv, mudar, snalažljiv.

Jednoga dana Milenko se malo udalji od logora. U jednom trenutku mu je zatrebala torba, pozove prvog hajduka i reče mu da pronađe pratioca i da mu hitno donese torbu. Hajduk nije znao ko je to, a Milenko mu je ljutito rekao: „Pa onaj što boboće kada govori“! Torba je ubrzo bila kod Milenka, a ostali hajduci ovom pratiocu, po boboćanju nadenuše nadimak – Bobota. Svoj nadimak ovaj hajduk nosio je  do svoje smrti.

Na mestu gde se danas nalazi bobotsko groblje vodio se veći sukob sa Turcima i u toj borbi Bobota je poginuo. Hajduci su to mesto nazvali „kod Bobote“. Kasnije se ovde počelo formirati naselje, pa kad se odlučivalo o imenu, legenda veruje da je od hajduka Bobote i selu nadenuto današnje ime.

Hajduk Bobota sahranjen je ispod jednog malog hrasta, na mestu bobotskog groblja. Hrast je postojao sve do 1950. godine, kada ga je oluja konačno slomila, a dugo je postojao panj.

Najstarijom familijom u selu računaju se Čevrljakovići, koji su ovde došli iz mesta Čeva u Crnoj Gori, zatim Arsići...

U Boboti je kasnije bio jedan knez jedan od Čevrljakovića, koji se zvao Josa. Jednoga dana grupa mladića uzela je pušku i gađala hrast više Bobotinog groba. Tada im je knez Josa prišao i rekao:

„Ne pucajte, deco, u Bobotin beleg, jer tu mu je grob“.

Legendu kazivao: Lazar Marjanović, učitelj u penziji iz Trnavaca.

NAZAD NA LEGENDE O ŽUPI

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus