Free Premuim Templates by BIGTheme

Boturići

Ocena korisnika:   / 6
NajlošijeNajbolje 

Po broju domaćinstava, na putu svog razvoja, selo je ostalo među najstabilnijim u ovom kraju. Doduše, opao je broj stanovnika, ali ne tako drastično kao u nekim drugim planinskim mestima. Ljudi ovo selo i mesto nekako vole, kao božanski raj, pa su mu zato i verni.

Osnivačem sela, kaže legenda, smatra se neki sluga koji se zvao Botura. On je ovde došao iz Grčaka, gde više nije mogao da izdrži dugo služenje gazde. Gazda kod kog je Botura služio često ga je proganjao, tako da je od silnog proganjanja Botura jedva uspeo živu glavu da sačuva. Kada je od gazde pobegao, morao je dugo da se skriva, jer je svojim bekstvom gazdu osramotio.

 

Botura je svoje gnezdo mukom svio na položaju današnjeg sela. Kada su i drugi uvideli da je Botura počeo da napreduje počeli su sa Kopaonika i Željina ovde da silaze i da se po brežuljcima naseljavaju.

Prolaznici za Župu ovde su često odmarali, pred uspon koji im je predstojao. Pošto su znali za Boturu, oko koga se formiralo naselje, imali su običaj da kažu:

            „More namnožiše se ovi Boturići“.

Kada su se stekli uslovi za davanje imena selu, legenda kaže da je po prvom doseljeniku Boturi i konstataciji putnika „namnožiše se ovi Boturići“ i selo dobilo ime Boturići.

Legendu kazivo Radič Marić (80 godina), penzioner iz Boturića.

 

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus