Free Premuim Templates by BIGTheme

Bratići

Ocena korisnika:   / 4
NajlošijeNajbolje 

Omaleno selo ime je dobilo po trojici braće, koji su ovde došli iz sela Bratića, nedaleko od Nevesinja, između Grabovice i Zovinog dola. Bratići su pleme koje je u ovom delu Hercegovine bilo poznato po čojstvu i junaštvu, rodoljublju.

Kada su braća, koja su iz okolnih mesta oslovljavali sa bratićima, ovde napravili kuće a ubrzo i počeli i drugi da pristižu, po mestu odakle su braća došli i po nadimku „bratići“, seli nadenuli ime Bratići.

 

Po drugom kazivanju, predak Bratića ovde je došao iz Velike Drenove, pa kako je tamo ubio turskog spahiju onda je morao da se spašava ovde.

Petrašinovići su u Bratiće došli iz Toplice, a onda je predak Mijajlo, po preporuci familije Milutinović, otišao kod Velike Drenove i tamo osnovao selo Mijajlovac. Iz Drenove je, kasnije, došao i neki Ivan, predak familije Ivanović, jer su i njemu Turci bili mnogo kivni. Očigledno, između Bratića i Drenove postojala je jaka i sigurna veza za zaštitu i opastanak.

Da se vratimo na braću Bratić. Hrabrost ovog roda zadržala se i do današnjih dana. Od te loze je i general Bratić, inače iz sela Grabovca, koji je 1991. godine poginuo u oslobođenju Vukovara.

Legendu kazivao Sava Bogdanović, nastavnik iz Drenče.

NAZAD NA LEGENDE O ŽUPI

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus