Free Premuim Templates by BIGTheme

Velika Vrbnica

Ocena korisnika:   / 3
NajlošijeNajbolje 

Legenda kaže da se u ovom selu prvi put čulo, a kasnije zabeležilo „da sretanje Ciganina ujutro velika je sreća, jer Ciganin uvek misli samo za jedan dan da mu bude dobro“.

Vrbnica  je poznata po tome što je ovde turski silnik Musa, 1413. godine, prilikom spaljivanja i uništavanja Župe „razbio vojsku Despota Stefana, a onda razorio Kruševac, Stalać ... i druge gradove i množinu roda hrišćanskoga, koga ubi i sabljom poseče Musa (M. Đ. Milićević, Kneževine Srbije, strana 748).

O istom događaju iz 1413. godine, Milorad Panić-Surep, u knjizi „Kad su živi zavideli mrtvima“ (SKZ, 1960. godina, strana 20), napisao je:

 

„Car Musja razbi Stefana Despota na Vrbnici i kasipa Kruševac i Petrus i Stalać... i bez čisla množanstvo roda hrišćanskoga ubi i poseče sabljom Musja...“

Inače, Vrbnica se oduvek nalazila na mestu blizu reke – potoka, gde su rasle vrbe, jer je zemljište bilo vodno i vodokrčno, pa od velikog broja vrba, kada je formirano selo, nadenuli mu ime Vrbnica. Kasnije se selo (oko 1850. godine) podelilo na veliku i Maru vrbnicu.

Deo legende ispričao Mina Milosavljević, penzioner iz Vrbnice.

NAZAD NA LEGENDE O ŽUPI

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus