Free Premuim Templates by BIGTheme

I vino, i meze

Male vinarije koje prerađuju autohtone sorte grožđa u Donjoj Župi kod Aleksandrovca pravi su magnet za turiste, posebno u praznične dane, kada su sela na obroncima planine Željin puna domaćih i stranih gostiju.

Logorovanje i pecanje sa drugovima na dedinom imanju podno srednjovekovnog grada Koznika kod Aleksandrovca, itekako je uticalo na opredeljenje Miloša Novakovića da se posveti ugostiteljstvu.

Pre godinu dana u Boturiću na pola puta od Aleksandrovca do Brusa, Miloš je napravio malo etno-carstvo na obali Rasine.

 "Mnoga deca su ovde upecala prve ribice. Pravimo upravo teren za odbojku, štapove za mini golf i badminton", kaže Miloš.

Iskusniji ugostitelji Gornje Župe nude pastrmku koju sami uzgajaju u ribnjacima, što je inače tradicija, posebno u Plešu koje prednjači u seoskom turizmu.

Pored redovnih gostiju ovde dolaze i organizovane turističke grupe iz Grčke, Italije, Nemačke i Rusije. Prema rečima Danila Stajkovca, vlasnika ribnjaka "Salus", gosti su najčešće porodični ljudi s decom i prijateljima, koji žele da uživaju u prirodi, dobroj atmosferi u lepom okruženju.

Turizam Zupa 3 nn.jpg

Za razliku od vinara, ugostitelji Gornje Župe nisu mnogo pričljivi, ali su vredni. Privukli su mnogo gostiju, tako da sada nude apartmane u starim porodičnim kućama.

Ponuda opštine Aleksandrovac koja se do sada zasnivala na vinskom turizmu, obogaćena je novim sadržajima. Podno planine Željin organizuju se viteške igre, motociklističke ture, piknici.

Direktor TO Aleksandrovac Vladimir Rašković kaže da poštenim radom i iskrenim zalaganjem, svako sa svojom idejom, uz pomoć prijatelja, može da napravi nešto za sebe i svoju sredinu.

Turizam Zupa 4 nn.jpg

Sva ova sela nalaze se u blizini Mitrovog Polja, nekada poznatog izletišta. Opština Aleksandrovac odredila je značajna sredstva za infrastrukturu, adaptiranje hotela, terena i bazena sa mineralno-termalnom vodom, pa će gosti, osim u lepoj prirodi, i župskim specijalitetima uživati i u dodatnim sadržajima.

Izvor:rts.rs

Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus