Free Premuim Templates by BIGTheme

Aleksandrovac: “Župska berba 2016” 21.-25. septembar

Najveća svetkovina vinogradara Aleksandrovačke župe „Župska berba“ ove 2016. godine  održaće se po 53. put u periodu od 21. do 25. septembra.

Približava se održavanje 53. po redu manifestacije ''Župska berba'' koja će se održati u septembru mesecu, od 21. do 25. septembra 2016. godine u okviru koje će se održati i V Međunarodni sajam vina. Posetioci će tokom slavlja u čast grožđa i vina imati priliku da prisustvuju i uživaju u raznim kulturno-umetničkim  dešavanjima ali i da degustiraju kvalitetno vino čuvenih vinara iz Župe.

Međunarodni sajam vina, peti po redu, biće održan u Aleksandrovcu 21. septembra 2016. godine u prostorijama Doma kulture "Milosav Buca Mirković" uz učešće velikog broja izlagača vina iz Srbije i zemalja iz okruženja.

Svim gostima preporučujemo da obavezno posete Muzej vinarstva i vinogradarstva i Zavičajni muzej Župe.  
Muzej vinarstva i vinogradarstva smešten je u starom podrumu Poljoprivredne škole gde se može videti istorija razvoja vinarstva i vinogradarstva u Župi. 
Zavičajni muzej Župe nalazi se na kraju Vinske ulice, sa leve strane, a u dane 53. "Župske berbe"  gosti mogu svratiti da upoznaju istoriju Aleksandrovca i Župe.

Ideja o održavanju manifestacije “Župska berba” proizišla je iz vekovnog običaja da se svečano obeleži početak berbe grožđa. Prva "Župska berba" održana je još sredinom prošlog veka, tačnije septembra meseca 1963. godine, na inicijativu župskih vinara, privrednika i turističkih radnika.

"Župska berba"  još od 1969. godine ima svoju "Fontanu vina" - u kojoj umesto vode teče župsko vino, a tokom ove manifestacije formira se i "Vinska ulica" na kojoj župski domaćini izlažu svoja vina i gostima, nazdravljajući uz čašu vina, pričaju o načinu uzgajanja vinove loze i procesu proizvodnje vina u Župskom vinogorju.

Kad krenete u Župu, bilo sa severa ili juga, istoka ili zapada, ili iz nekog drugog pravca, znajte da ste uvek dobrodošli.

Dobrodošli na manifestaciju "Župska berba 2016"!Share

The best bookmaker bet365

The Best bookmaker bet365 Bonus