Župa aleksandovačka, Okeanija vinam bogatija je za novu vinariju – Fragaria . Naziv ove porodične vinarije, koja je pokrenuta tokom 2014. godine, potiče od latinskog imena za Jagodu, vinsku autohtonu sortu.

Vinarija Fragaria nalazi se u poljani Lukarevina, regiji sa blagom mikroklimom, koju okružuju vinogradi i  planine Kopaonik, Željin, Goč i Jastrebac.

U vinariji Fragaria preradom grožđa iz vinograda sa sortama Jagoda, Cabernet Sauvignon i Merlot upravlja dr. sci. Slobodan Vujić, sa svojom suprugom dr. sci. Saša Vujić i kćerkama Marinom i Anjom i svojim prijateljem enologom dr. sci. Radovanom Đorđevićem.

Oni uz pomoć porodice Miće i Mire Vujić krenuli su u obnavljanje vinograda u Aleksandrovcu Župskom, koje je Slobodan nasledio od oca Miloša, a on od svog dede Đure, odnosno pradede Vukašina.

Sa zaboravljenom vinovom lozom Jagoda započelo je obnavljanje vinograda koji su u porodici Vujić preko 200 godina. Jagoda se smatra starom, gotovo izumrlom sortom koja je na ovo područje stigla iz Francuske. Ovu sortu obnavlja i vraća iz zaborava vinar Kosta Botunjac.
Momenat odluke o povratku i obnavljanju vinograda desio se nakon razgovora sa vinarom Spasićem u Banja Luci, pre desetak godina, koji je kroz svoju priču punu ljubavi o radu na svojim vinima, zarazio i nas Vujiće, koji živimo u Sarajevu. I tako smo doneli odluku da se vratimo i obnovimoe porodične vinograde.
Po dolasku u Župu posećujemo vinare Spasića, Minića, Botunjca, Ćosića, Gagu i naravno Radovana Đorđevića koji su nam pružali i pružaju nesebičnu pomoć savetima iz dugogodišnjeg iskustva. Nije bio nikakav problem ući u njihov podrum i saznati sve što nas je zanimalo.

U našim vinogradima se tokom cele godine posvećuje velika pažnja uzgoju vinove loze jer ono što se u vinogradu stvori teško je ili nemoguće kasnije popraviti. Ključan je momenat kada se otkida grožđe sa vinove loze, jer su tada ukusi i arome na maksimumu. Zrela bobica grožđa otkriva istinu o vinu… Naš prioritet je da proizvedemo kvalitetno vino – samo najbolji grozdovi koriste se za proizvodnju Fragaria vina – koja su potpuno prirodna i bez veštačkih aroma. – naglašavaju u vinariji Fragaria.

Vinarija Fragaria za sada proizvodi četiri vrste vina: Fragaria White Jagoda LIMITED EDITION, Fragaria White Sauvignon Blanc, Fragaria White Tamjanika i Fragaria RED LIMITED EDITION

Pri poseti vinariji Fragaria upoznaćete se detaljno sa ukusima i aromama vina u degustacionoj sali uz savete i preporuke o slaganju hrane uz Fragaria vina.

Fragaria vinarija – info i kontakt:
M: +381 63 8705 391
Mail: fragaria.vino@gmail.com
www.fragaria-wine.com