Međunarodni Dan prokupca, najvažnije autohtone sorte vinove loze u Srbiji, ove 2020. godine biće obeležen od 10. do 15. oktobra nizom manifestacija u gradovima Srbije, kao i velikom kampanjom na društvenim mrežama.

Ova manifestacija utemeljena je pre pet godina sa ciljem da prokupac, koji u poslednjih petnaestak godina doživljava pravu renesansu u Srbiji, postane prva sorta sa područja ovog dela Evrope koja ima svoj međunarodni dan. Za pet godina Dan prokupca izrastao je u jedno od najvažnijih dešavanja na vinskoj sceni Srbije, koji pod heštegovima #ProkupacDay i #DanProkupca okuplja vinoljupce i preko društvenih mreža.

Događaj počinje Karavanom prokupca, zahvaljujući kom će po prvi put festival prokupca pored Beograda stići i u Aleksandrovac i Kragujevac. U hotelu Kragujevac, 10. oktobra će biti održana izložba vina od prokupca, sa akcentom na vinarije iz Šumadije i okolnih vinogorja, kao i radionica o šumadijskim vinima. Izložba vina biće održana i dan kasnije u Aleksandrovcu, na platou ispred Muzeja vinarstva, kao i radionica o identitetu župskog prokupca.

U hotelu Radisson Collection u Beogradu 13. oktobra biće održana konferencija OKUSI RAZLIKU, OKUSI PROKUPAC na kojoj će domaći i međunarodni vinski stručnjaci govoriti o vinima od ove značajne sorte. Među ovim stručnjacima je i Tomas Kurtijus MW, nosilac titule Master of Wine koja predstavlja najprestižnije priznanje individuama iz vinskog sveta, koji ce predstaviti poziciju prokupca na međunarodnoj sceni.

Među učesnicima konferencije su vinari, predstavnici vinske industrije, novinari iz zemlje i inostranstva, kritičari i naučnici koji će na radionicama, vođenim degustacijama i masterklasovima osvetliti različite aspekte priče o velikoj srpskoj sorti vinove loze.

Na sam Dan prokupca, 14. oktobra, u Hali 5 Beogradskog sajma biće održan Prokupac Show, uz koncert legendarnog Vasil Hadžimanov benda. Izložba najboljih vina od prokupca počeće u 18h, a koncert u 20h. Gosti će moći da se upoznaju sa vinima od prokupca iz većeg broja srpskih vinarija, ali i da razgovaraju sa vinarima i upoznaju se sa uzbudljivim i dinamičnim svetom savremenog srpskog vinarstva. Cena ulaznice za Prokupac Show je 1.500 dinara, a karte se mogu kupiti preko servisa Gigstix.

Maksimalan broj učesnika i gostiju ograničen je na 500, a događaj će se održati uz poštovanje socijalne distance i svih obaveznih i preporučenih epidemioloških mera zaštite od širenja zarazne bolesti kovid-19.

Cela nedelja od 12. do 18. oktobra biće posvećena promociji prokupca u trgovinskim i ugostiteljskim objektima širom Srbije – barovima, restoranima i vinotekama. Goste restorana i barova će čekati specijalni meniji, večere i promocije na temu prokupca. U vinotekama će se prokupac prodavati po akcijskim cenama, a biće održavane i degustacije i promocije.

Prokupac je naš najveći vinski adut, ključni deo naše vinske istorije i njen zalog za budućnost. Uključenjem u događaje u okviru obeležavanja Dana prokupca, vaša medijska kuća postaće naš saborac u naporu da ovu sortu učinimo trajnim simbolom vinske Srbije.

Organizatori manifestacije su Vinska kultura, vinski magazin Vino & Fino i portal Vinopedia.rs, ove godine uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.