Dan opštine Aleksandrovac je 14. februar ”Sveti Trifun” povodom kog se svečano uručuju nagrade i priznanja opštine pojedincima, preduzećima, ustanovama, mesnim zajednicama, udruženjima građana za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti privrede, obrazovanja i vaspitanja, nauke , kulture, zdravstvene zaštite, socijalne i dečje zaštite, fizičke kulture, zaštite životne sredine, razvoj lokalne samourpave i drugih vidova stvaralaštva i humanitarnog delovanja opštine Aleksandrovac.

Odlukom SO Aleksandrovac ustanovljene su sledeće nagrade i priznanja:

 Februarska nagrada – najviše priznanje Opštine dodeljuje se za delo koje predstavlja  najvrednije dostignuće  u Opštini i u jednoj godini se može dodeliti jedna nagrada.

 Plaketa Opštine – dodeljuje se za izuzetne  rezultate u dužem periodu u oblastima. Plaketa opštine se može dodeliti istom licu samo jednom.

 Pohvala Opštine – dodeljuje se za postignute uspehe u radu u godini koja prethodi godini dodeljivanja.

Počasni građanin – može se dodeliti pojedincu čija izuzetna dela ili aktivnosti doprinose napretku i afirmaciji Aleksandrovca i bogatijem i humanijem životu njegovih građana. Zvanje počasni građanin može se dodeliti građanima Republike Srbije, osim građana koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Aleksandrovac, kao i stranim državljanima.