Povodom svetske promocije statue „Vita“ stare preko šest hiljada godina, a koja je pronađena na lokalitetu Vitkovačko polje, Aleksandrovac je posetila Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja.

Dobrodošlicu Gojkovićevoj poželeo je predsednik opštine Aleksandrovac dr Mirko Mihajlović, sa saradnicima, a potom su u gradskom Domu kulture prisustvovali promociji statue, koja je deo neolitske zbirke Vinčanske kulture – Lady of Aleksandrovac“, „Madam de Vitkovo“ i „Venus de Župa“.

Govoreći o značaju ove zbirke, direktor Zavičajnog muzeja Župe Ivan Brborić rekao je, da je Župa veliko i značajno arheološko nalazište, koje će se narednih godina svetskoj javnosti prikazati u punom sjaju.

„Na ovim prostorima je nastajala evropska i svetska kultura. Upravo su se u mlađem neolitu stvarali temelji ljudske civilizacije. Vitkovačko polje predstavlja jedno od najvažnijih nalazišta te civilizacije. Rekonstrukcijom Zavičajnog muzeja Župe, koje je u početnoj fazi, Dom župskih figurina imaće najsavremenije uslove za njihovo čuvanje i prezentaciju. Iskopavanja na Vitkovačkom polju će tek u narednim godinama doneti velika otkrića. U svim timradovima, ne bi uspeli bez pomoći Ministarstva kulture i informisanja“, rekao je direktor Brborić.

Predsednik Mihajlović je istakao, da je Župa bila i ostala značajan kulturni centar. Pored Vitkovačkog polja, pomenuo je i nalazište Rimskih Termi, u selu Pleš, za koje se pretpostavlja da potiču iz 3.veka.

Mihajlović je dodao da je Župa arheološki nedovoljno istražena, te da će neka nova otkrića ponovo dovesti ovaj kraj u žižu svetske naučne javnosti. On je izrazio očekivanja da će Ministarstvo kulture i informisanja i u narednom periodu finansijski pomagati Zavičajni muzej Župe i planirana arheološka istraživanja.

U obraćanju prisutnima, ministarka Gojković je istakla veliku važnost premijernog predstavljanja statue „Vita“ kako srpskoj, tako i široj svetskoj javnosti.

„Ovaj vredni  pronalazak, koji zahvaljući umešnosti i znanju naših arheologa i konzervatora, u svom punom sjaju i lepoti otkriva tajne Župskog kraja, koji je hiljadama godina čuvalo ovo podneblje. Sigurno je da će pronađene skultupture i boginje plodnosti Aleksandrovac i Župu ucrtati na svetsku mapu dragocenih arheoloških nalazišta. Ove figure koje su stare više od šest hiljada godina prevazilaze granice lokalne sredine i naše države. Ovo neprocenjivo kulturno blago doprineće boljoj vidljivosti i prepoznatljivosti Aleksandrovca kao važnog arheološkog lokaliteta, kao što su to ranije činile figure pronađene pre pola veka: „Miladija“, „Ružica“, „Grozdana“, „Madam de Venčac“ koje istovremeno slave ženu i ovaj kraj, a koje su predstavljene u: Britanskom Kraljevskom muzeju, Danskom Kraljevskom muzeju, Muzeju u Nici i brojnim ustanovama kulture širom sveta“, rekla je ministarka Gojković.

Ona je javno pohvalila arheologe i konzervatore: Sanju Crnobrnju Krasić, Vesnu Rogić i Milenu Jovanović, koje su zaslužne za pomenuti dragulj Vitkovačkog polja.

Inače, nakon promocije u aleksandrovačkom Domu kulture, ministarka Gojković je sa svojim domaćinima obišla Zavičajni muzej Župe, Poljanu Lukarevina, Muzej vinogradarstva i vinarstva kao i Vinariju „Spasić“ u Tržcu.
izvor i foto:Informativna služba DK Aleksandrovac