U organizaciji Saveza vinara i vinogradara Srbije i Udruženje Tri Morave, u Muzeju vinarastva i vinogradarstva u Aleksandrovcu održana je prezentacija 28. maja 2021. godine  na temu “Senzorno ocenjivanje sorte Prokupac sa odabirom čaše za vino Prokupac”.

Prezentaciju je vodio autor i vođa projekta dr Marko Malićanin, Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije, koji je u uvodu prezentacije izrazio veliko zadovoljstvo što se prezentacija obavlja u samom zavičaju prokupca, pred zaista velikim brojem župskih vinogradara i vinara.

Na samom početku Malićanin zahvalio se Ljubi Vučkoviću na velikoj pomoći koju pruža Udruženju od samog osnivanja. Malićanin je potom održao prezentaciju o prokupcu, sortama ovog grožđa, zemljama u kojima se proizvodi, kvlitetu koji daje, načinu na koji se sadi i daje najbolji kvalitet, geografskom podneblju koje je najbolje za ovu sortu i još puno toga.

Takođe, bilo je reči o ideji da prokupac zaslužuje da ima svoju jedinstvenu čašu, pa je ekipa eminentnih stručnjaka uz pomoć svetske kompanije RIEDEL odabrala njihov model čaše PINOT NOIR kao najoptimalniju čašu u kojoj se ističu sve vrline a sakrivaju sve mane vina Prokupac.

A da u vinu Prokupac ne postoje mane videlo se kasnije na druženju u bašti Stare čaršije, koje je za vinare i goste priredio Savez vinara i vinogradara Srbije.

Na prezentaciji je prisustvovalo 52 vinara i vinogradara iz gotovo svih župskih vinarija a gosti su bili Peca Popović pisac i kolumnista, Siniša Grahovac grafički dizajner, dok je goste, vinare iz Zagreba i Hrvatske predvodio Hrvoje Koštić, koji su doputovali specijalno zbog ove prezentacije.
izvor i foto: Nezavisne narodne novine Rasinskog okruga