Manifestacija „Muzeji za 10” ove godine održava se od 14. do 20. maja, a 18. Evropska noć muzeja obeležava se danas 14. maja. Ovogodišnjoj akciji pridružili su se i muzeji u Aleksandrovcu – Muzej vinarstva i vinogradarstva i Zavičajni muzej Župe.

Prema najavi organizatora manifestacije, muzeji u Aleksandrovcu imaće stalne postavke i posebne programe u periodu do 20. maja.

Tako će u Muzeju vinarstava i vinogradarstva osim stalnih postavki: „Kroz vekove“, „Poljanski dvor“, „Vinari“, „Vrionica“, „Vinarski zbor“… biti postavka Izložba slika: „Povratak“ od 14.05. do 20.05.2022. godine U ponedeljak 16. maja od 10 do 11 sati u planu je Izložba radova koje su radili učenici osnovnih škola na temu vinogradarstva i vinarstva, a potom od 11 ddo 12 sati planirana je projekcija edukativno dokumentarno-etnološkog filma  „DAROVI ŽUPE ALEKSANDROVAČKE“

Radno vreme Muzeja vinarstva i vinogradarstva u toku manifestacije je radnim danima od 07:00 do 15:00 časova dok će u subotu 14. maja za Noć muzeja radno vreme biti od 11:00 do 19:00 časova

Zavičajni muzej Župe prirediće stalnu postavku koja je rekonstruisana i otvorena za posetioce od strane potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja, Maje Gojković, a zamišljena je kao šetnja obrnutom hronologijom, od 20-og veka do neolita.
Centralni deo zbirke su četiri neolitske venere – terakote  iz perioda mlađeg neolita 4500 – 3200 godina pre nove ere: Lady of Aleksandrovac, Venus de Župa, Madame de Vitkovo i Madame de Venčac. Imena su dobila prilikom izlaganja na velikoj svetskoj izložbi 1991. godine u muzeju Tera Amata u Nici.

Osim stalne postavke Zavičajni muzej Župe pripremio je I posebne programe tokom manidfestacije Moć muzeja:

Radionica ISTRAŽI, SAČUVAJ I PRIKAŽI SVOJU KULTURNU BAŠTINU
Interativna edukativna radionica, koja obuhvata tri tematska ciklusa prilagođena deci predškolskog i školskog uzrasta. Programi se sastoje od teorijskih predavanja i praktičnog rada, sa ciljem da se deci približi naša kulturna baština i značaj njenog očuvanja. Program obuhvata tri podradionice:

  •     otkrivanje arheoloških artefakata,
  •     konzervaciju i restauraciju istih i
  •     izradu replika u tehnici vajanja i livenja.

Radionica ima za cilj uspostavljanje interaktivne veze između publike i muzeja. Cilj je da se deci i mladima na inovitivan način prenesu znanja o značaju i očuvanju naše kulturne baštine. Svojim učešćem deca postaju potencijalni muzejski korisnici, stiču znanja o svojoj baštini i postaju zaštitari našeg kulturnog nasleđa.

Radionica MALI DETEKTIVI U MUZEJU
Radionica je predviđena za decu predškolskog uzrasta, edukativnog je karaktera i ima za cilj da decu upozna sa istorijom grada u kome žive. Prvenstveno da se najmlađi kroz kratko predavanje upoznaju sa muzejem, aktivnostima i poslovima koji se odvijaju u ovoj kulturnoj instituciji. Potom bi imali priliku da uz pratnju kustosa upoznaju novu stalnu postavku.
Zamišljeno je da radionica bude i interaktivnog karaktera. Što bi uključilo i učešće dece kroz pronalaženje eksponata prethodno skrivenih u okviru stalne muzejske postavke. Deca bi bila podeljena u grupe pri čemu bi svaka grupa prema dobijenim uputstvima tražila svoj eksponat. Na kraju bi sa kustosom pričali o značaju i nameni predmeta koji su našli i na taj način se bliže upoznali sa predmetima iz naše prošlosti.

Radionica UPOZNAJ ZNAMENITE ŽUPLjANE
Interaktivna šetnja kroz postavku i priču o znamenitim ličnostima koje su obeležile određene periode istorije Župe. Nakon toga, kvizovi, asocijacije, igre memorije.

Radno vreme Zavičajnog muzeja Župe tokom manifestacije radnim danima je od 7 do 15 časova, a nakon toga po pozivu za organizovane grupe, vikendom od 10 do 14 časova i po pozivu, a u subotu 14. maja muzej će raditi do 22 sata.
izvor:muzejisrbije.rs