Aleksandrovac obeležava imendan 02. jula kada je do davne 1882. godine nosio ime Kožetin, 02. jula po novom a 19. juna po starom kalendaru, i tada ukazom Kralja Srbije Milana Prvog Obrenovića, a na zahtev stanovnika Kožetina, dobija naziv Aleksandrovac.

Iz jednog dokumenta Arhiva Srbije (As – MUD – P – X – 113 – 1882), građani varošice Kožetin pišu Milanu Obrenoviću, kralju Srbije, 27. maja 1882. godine, gde između ostalog kažu i sledeće:

„Vaše veličanstvo, premilostivi gospodaru, vreme nosi breme, a vreme i menja breme!

Vreme je bilo kada su naši preci i njihovi sveštenici morali se kriti od turskog zuluma po planinama i gudurama i tamo podizali hramove i bogomolje, pa makar koliki oni bili samo da sačuvaju veru i da neugine pravoslavlje. Tada i u to vreme ovdi u Kožetinu naši stari pričaju da su Turci crkvu raskrili i u nekoliko razorili, no mučeni narod sa sveštenstvom ipak da bi veru sačuvao, pokrio je istu goveđom kožom i u njoj se pričešćivao, po čemu se ovo mesto i prozvalo Kožetin“

Kožetin je 1. marta 1880. godine proglašen za varošicu, a 19. juna (2. jula po novom kalendaru) 1882. godine, po Aleksandru Obrenoviću, Kožetin je promenio svoje ime u Aleksandrovac.

 

Mi
Milan Prvi
po milosti Božijoj i volji narodnoj
Kralj Srbije

Na predlog Našeg Ministra unutrašnjih dela rešili smo i rešavamo:
da se varošica Kožetin, u okrugu Kruševačkom, po izjavljenoj želji njenih stanovnika, od sada zove Aleksandrovac.
Naš Ministar unutrašnjih dela neka ovo rešenje izvrši.

19-og juna 1882. godine
u Beogradu

Imajući u vidu značaj Kožetina u prošlosti Župljani su zadržali i ime Kožetin, za naselje koje se nalazi u produžetku Aleksandrovca.
izvor i foto:muzejzupe.org.rs