U okviru realizacije Međunarodnog projekta Erazmus plus, koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije, u Župi aleksandrovačkoj je od 5. do 11. jula realizovana druga faza projekta „Vinski put Evropom“.

Gosti srednje škole  “Sveti Trifun sa domom učenika“ bili su učenici srednjih škola “GRM“  iz Slovenije i “Gorče Petrov“ iz Republike Severne Makedonije, sa profesorima.

Prva faza projekta realizovana je u Makedoniji, a cilj je razmena iskustava i upoznavanje sa tehnologijama obrade vinograda i proizvodnje vina.

Na ekonomiji aleksandrovačke srednje škole učenici su imali praktičnu nastavu, orezivanje vinograda u zelenoj fazi i plevljenje, a tokom boravka obišli su vinarije u Župi kao i Muzej vinarstva i vinogradarstva.

Treća faza projekta će biti realizovana u Sloveniji, krajem septembra, kada će se učenici upoznati sa berbom i preradom grožđa.

Profesori i učenici izrazili su zadovoljstvo gostoprimstvom domaćina, uslovima kao i iskustvom i stečenim znanjem koje će im svakako pomoći u daljem školovanju.
izvor i foto:Informativna služba DK Aleksandrovac