Srpska premijera filma “Quest for Vinca” biće održana u Aleksandrovcu, rodnom gradu reditelja filma, u petak 26. avgusta 2022. godine u Domu kulture sa početkom u 21:00 čas.

“Potraga za Vinčom” je putovanje otkrića za razumevanje korena evropske kulture i razvoja tokom neolita. Prateći kurs od Engleske do Srbije, pratite pisca i istoričara, Bendžamina Eliota, dok spaja fragmente prošlosti, posećujući arheološka nalazišta i intervjuišući neke od najuglednijih naučnika u Britaniji i Srbiji.
Otkrivajući moguće jezgro ljudskog razvoja u Evropi, film “Potraga za Vinčom” otkriva temelje našeg savremenog sveta kako ga danas razumemo, nudeći alternativni narativ priči o ljudskom napretku.

Scenario filma potpisuje Britanac, Bendžamin Eliot, istoričar, filozof i autor nekoliko knjiga. Reditelj i producent filma je Vladimir Jakšić koji je srpskoj javnosti poznatiji kao muzičar i frontmen ex grupe “Revolveri” i čuvenog hita “Mi zajedno možemo sve”. Vladimir je rođen u Aleksandrovcu a već godinama živi i radi u Velikoj Britaniji gde je diplomirao na odseku za Performans i vizuelnu umetnost.

Ulaz na projekciju filma je slobodan.