Stigla je najavljivana promena sa niskim temperaturama, i sada za većinu područja gde je krenula vegetacija velikog broja voćnih vrsta koje su u najosetljivijoj fenofazi tj fazi cvetanja, postoji realna opasnost od izmrzavanja i smanjenja odnosno gubitka prinosa.

Zbog nagle promene temperature biljke su pod velikim stresom. Taj stres utiče na fiziološke procese u biljci a pre svega na lučenje hormona stresa ETILENA koji u ovoj osetljivoj fazi indirektno dovodi do oštećenja tkiva i već pomenutog gubitka prinosa. Borovnica, kajsija, breskva, jagoda,… su upravo na početku ili u punom cvetanju i ako se ne zaštite mogu pretrpeti ozbiljna oštećenja i mnogi proizvođači se pitaju “Kako sačuvati voćake od izmrzavanja i smanjenja prinosa?”.

Predlog i preporuka HOYA V.S. je da pomognete biljkama tretmanom preko lista i zaštitite ih kombinacijom preparata BIOFORGE (1l/ha) I TRAINER (1,5-2 l/ha) radi prevencije štete i prevazilaženja stanja stresa.

Ako proizvođači nisu stigli da odrade preventivnu zaštitu još uvek mogu reagovati tretmanom istom kombinacijom ova dva preparata najkasnije 12 do 24 sata nakon mraza da bi umanjili štetu.

Posebno naglašavamo da ovo nije poslednji hladni talas koji nas čeka, i da bi 24 – 48h pre svakog najavljenog mraza i zahlađenja bilo dobro da odradite navedeni tretman kako bi minimizirali potencijalne štete u zasadima i osigurali stabilan prinos.

Kombinacija ova dva preparata se pokazala izuzetno efikasnom kada postoji opasnost od toplotnog udara u letnjim mesecima, kada je biljka u istoj situaciji odnosno pod stresom. Tada se može primeniti apliciranjem tri puta u razmaku od 3 do 4 dana sa dozom od 0,5l/ha, poručuju iz HOYA V.S.

izvor i foto:hoya-vs.com